Kuolema, hengenvaara ja loukkaantuminenOnnettomuudetRiihimäkiYleinen

Vakava parvekeonnettomuus Riihimäellä – 10 metrin pudotus

Pelastuslaitos oli nopeasti paikalla auttamassa loukkaantunutta lauantaiaamuna tapahtuneen onnettomuuden jälkeen

Riihimäen keskustassa lauantaiaamuna tapahtui vakava onnettomuus, kun henkilö putoili kerrostalon parvekkeelta noin 10 metrin korkeudesta. Uhri vahingoittui erittäin pahasti ja vietravitettin välittömästi jatkohoitoon.


Kohtaus tuli Hämeenkadun olevasta kerrostalosta lasitetyöstä parveketystä. Paikalla on korkea kerrostalo, jonka alapuolella on yksikerroksinen liikerakennus. Ihminen kaatui kerrostalon parvekkeelta tälle alimpaan huoltorakennuksen katon alle.


Pelastuslaitos päivitti lauantiaamuna kello 7.54 onnettomuuden. Pelastushenkilökunta oli omalla ajallaan nopeasti toiminnassa loukkaantuneen henkilön pelastamiseen ja kuljettamassa hänet jatkohoitoon. Viimeisimmät tapahtumatvv

Onnettomuuden kulku ja pelastustoimet

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen avuuntuntia virolaisena pääpajana työskentelevä palomestari Jiri Salmenoja osan vuoroiltaan varmisti, että osoitus sattui lasitetulta parvekkeelta. Onnettomuudessa henkilö putosi parvekkeen ikkunasta noin 10 metrin korkeudelta alempaan rakennukseen katolle.


“Yksi henkilö putosi lauantaiaamuna kerrostalon parvekkeelta matalamman huoltorakennuksen katolle. Pudotusta oli noin 10 metriä, ja uhri loukkaantui vakavasti,” Salmenoja kertoi tapahtumista.


Pelastuslaitos merkelsi paikallekin nopeasti onnettomuusilmoituksen jälkeen. Pelastushenkilökunta laski loukkaantuneen henkilön turvalliseen pelastamiseen katolta rakennusta ja päätti välittömän kulkemisen jatkohoitoon. Salmenoja lupasi, että henkilö oli havainnollisesti laskeutunut noin kymmenen metrin matkaa, mikä selittää vammojen vakavuuden.


Tapahtumispaikka on Riihimäen keskustassa Hämeenkadulla, jossa korkean kerrostalon vieressä on pienempi liikerakennus. Silminnäkijöiden mukaan pelastusoperaatio on herättänyt huomiota varhain lauantai-iltana vilkkailtavalta kadulta.

Taustatiedot ja konteksti

Parvekeputoamiset ovat Suomessa vaihtelevampia mutta vakavia tapauksia. Samantapaisia tilanteita on ollut aiemmin eri osissa maata, ja ne ovat täytäntöönpanneet tarkoittavat mitä erilaisia syyt kuten rakenteelliset toimintoon liittyvät puutteet, huolimattomuus tai sairastumispäivämäärinä olleet sairauskohtaukset.


Kerrostalojen parvekkeiden turvallisuusmääräyksiä on vietäillä vuosina tiukentuneiksi. Nykyisin vaatin mukaan parvekkeiden kaiteet tulee olla aivan riittävän korkeita ja rakenteeltaan sellaisia, että putoamisvaaraa ei voida päästä syntymään. Lasitettujen parvekkeiden osalta on erityisen asiantuntijalle tärkeää, että lukitusmekanismit ovat kunnolla toimivat.


Tämä yksittäinen tutkitaan vasta tapaustutkimuksena alkuvaiheessa, eikä viranomaisten tarkastelun aikaansaada vielä selvyyttä onnettomuuden syyistä tai kohdanneista tilanteista. Selvittää tapahtumien kulku kuuluvansa vakavampiaan henkilövahinkoihin tavanomaista tutkimusprosessia.


Riihimäellä on jo aiemmin esiintynyt muunlaisia onnettomuuksia, mutta sellaisia vakavia parvekeputoamisia on harvinaisia paikkakunnalla.

Tulevaisuuden näkymät

Onnettomuupaikalta voidaan vaatia viranomaisten tarkastaviksi parvekkeiden ja rakenteiden kunnossa. Mikäli tutkimuksessa syntyvät rakenteellisia puutteita tai turvallisuusriskiä, voidaan vastaavissa kiinteistöissä täytyy pitää tarkastuksia ja korjaustoiminta.


Onnettomuus varmasti herättää taas keskustelua kerrostaloasumisen turvallisuudesta ja parvekkeiden turvallisuusmääräyksistä. Kehitystä on käytännössä erityisesti vanhemmissa kerrostaloissa olevien parvekkien kuntoon ja turvallisuuteen kohdistuvassa suuntauksessa.


Vakavat onnettomuudet johtavat siinä usein myös turvallisuustietoisuuden vakiintumiselle. Taloyhtiöt ovat mahdollistamassa, olemme aktiivinut tuosta kertomaan asukkaillemme parvekkien turvallisuudesta ja riskeistä, jotka ovat liittyvät erityisesti lasitettuihin parvekkeihin

Yhteenveto

Lauantai-aamuna Riihimäellä tapahtunut parvekeonnettomuus keskusalueella korostaa kerrostaloissa elämisen turvallisuuden merkitsevyyttä. Ihmisen arvioidaan pudonneet noin 10 metrin korkeudesta ja loukanneet itsensä vakavasti. Pelastuspalvelut reagoivat tilanteeseennopeasti ja ammattitaitoisesti pelastamalla loukatun henkilön ja siirtämällä hänet jatkohoitoon.


Tutkimus tapauksen yksityiskohdista jatkuu viranomaisten toimestä ja onnettomuuden tarkat syytekijät tulevat ilmi tutkimustöiden edetessä. Asukkaat ja taloyhtiöt olisi suositeltava kiinnittämään erityishuoita parvekkeiden turvallisuutee ja kuntoon varmistaakseen vastaisun kaltaisilta tapauksilta vältetään tulevaisudessa.


Jos havaitset ongelmia omaan taloyhtiösi parvekkeiden kunnossa tai turvallisuudessa, ota hetimiten yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön.Työskentelemällä yhdessä voimme taata turvatun elinympäristön kaikille.

Usein kysytyt kysymykset

1. Mitkä ovat yleisimmät syyt parvekeputoamisiin Suomessa?

Parvekeonnettomuuksia tapahtuu harvoin Suomen kaltaisessa maassa mutta niiden taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Useimmiten onnettomuuksien syyksi paljastuu rakenteelliset puutteet kuten huonokuntoiset kaiteet tai huolimaton käyttäytyminen sekä sairaskohtaukset. Tiedot osoittavat myös päihdeongelmien vaikuttavan useasti osasyynä vastaaviin tapaturmiin.

Rakentamismääräykset Suomessa sisältävät yksityiskohtaiset ohjeet parvekkeiden turvallisuudesta.Parvekkeiden kaiteiden minimikorkeuden on oltava vähintään 1000 mm eikä kaiteiden rakenteella saada mahdollistaa kiipeämistä.Etenkin lasitettujen parvekkeiden osalta on erittäin olennaista varmistaa, että lukitusmekanismit toimivat moitteettomasti ja että asukkaat osaavat käyttää niitä asianmukaisesti.

Pelastusviranomaisten mukaan taloyhtiöt korostavat parvekkeiden säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa tärkeänä asiana. Erityisesti vanhoissa ulkomaisissa rakennuksissa on suositeltavaa tarkistaa kiinnikkeiden ja kaiteiden kunto säännöllisesti. Asukkaat kehotetaan ilmoittamaan havaitsemistaan puutteista välittömästi taloyhtiön edustajille tai huoltoyhtiölle.

2. Miten yleisiä parvekeonnettomuudet ovat Suomessa vuosittain?

Viimeisen kymmen vuoden aikana parvekeonnettomuuksien lukumäärä on pysynyt melko tasaisena pelastustoimen tilastojemme valossa – vaikka kerrostaloissa asuminene on yleistynyt huomattavasti. Turvallisuustietoiset toimet ja tiukemmat rakennusstandardit ovat käytännössä auttaneet vähentämään onnettomuuksien riskitasoa.

Joka vuosi Suomessa tapahtuu noin 1100 putoamisonnettomutta – alle prosentti niistä liittyy arvioidusti parvekkeisiin. Yleisiä putoamisonnettomuuksia esiintyy työmailla sekä kotien sisä- ja ulkoalueilla tapahtuvissa aktiviteeteissa. Turva-asiantuntijoiden suositusten perusteella parvekeonnettomuuksien riskit voitaisiin pienentää tiheillä turvatarkastuskäynneillä sekä korostamalla parvekkeille nousevan henkilön huomiointia ja lisäämällä taloyhtiön jäsenten yleistietoisutta asiasta.


3. Mitä toimenpiteitä taloyhtiöiden tulisi tehdä parvekkeiden turvallisuuden varmistamiseksi?

Taloyhtiöt ovat vastaavia pitämään parvekkeet hyvässä kunnossa ja turvallisina säännöllisin väliajoin huolimalla niiden kunnossapidosta tarpeeksi usein ja tutkimalla niitä visuaalisesti vuosittain vastaamassa alan ammatilaisten suosituksia. Erityinen paino tulisi laittaa huolellisuuteeen kaiteiden kiinnikkeissä sekä betonirakenteissa ja lasitettujan parvekkeiden lukitusmekanismeissä.

Taloyhtiön hallituksen vastuu on ottaa huoli parvekkeiden kunnosta huomioidun kiinteistön pitkiin suunnitelmiin osana pitäjyden pitää suunnitellaan lisäys. Säännölliset kuntoarviot auttaavat havaitsemalla mahdollisia vahinkoja ja korjauksia tarvitsee tehdä hyvin etukäteen ennen kuin ne aiheuttavat vakavia turvariskejä.

Isännöitsijöiden olisi hyvä tiedottaa aktiviisesti talon asukkaile parvekkeiden turvatykseistä ja niiden kunnon seuraamisesta. On tärkeää painottaa asukaille sitä heidän pitäisi ilmoittaa välittömästi havaitsemistaan puutoksista. Monissa kerrostaloissa on myös luotettavat ohjeet parvekkeiden käytöstä; näissä korostetaan muun muassa oikeaa tapaa käsitellydä parvekelasit sekä sallittua kalustetta ja kuormitusrajotusta.

4. Miten pelastuslaitos toimii parvekeputoamistapauksissa?

Pelastusalan toiminta parvekkeelta putoamisen tapauksissa perustuu vakiintuneisiin käytäntöihin ja protokolliin. Kun hätäkeskus vastaanottaa ilmoituksen onnettomuudesta, paikalle hälytetään välittömästi pelastushenkiköstöä ensihoidon ammattilaisten lisäksi ja tarpeellisessa tapauksessa myös lääkinnällinen tiimi. Ykköstavoitteena on potilaan hengissä säilyminenen ja mahdollisten lisävammojen välttämineni.

Pelastusviranomaiset saapuivat nopeasti Riihimäellä tapahtuneelle tapahtumapaikalle hetken kuluttua ilmoituksesta kello 7:54 aamulla. Ensimmäinen prioriteetti oli taata turvallinen reitti loukkaantuneelle henkilölle pääsyä varten – tämä saattoikin vaatia erikoiskalustoa tai tekniikkaa tilanteesta riippuen ja erityisen vaikeasti saavutettavissa olevassa paikassa tapahtuneiden putoamisten yhteydessä.

Potilaan vakavien vammojen hoidossa noudatetaan traumapotilaan hoitoprotokollia, jotka sisältävät nopean tilante arvioinnin ja peruselintoimintojen turvaamisen ennen potilaan kuljetusta sairaalaan tapaturman jälkeisissä tilanteissa, kuten korkealta putoamisen aiheuttamissa vaurioissa.

5. Millaisia vammoja korkealta putoaminen tyypillisesti aiheuttaa?

Pudotessa korkealta syntyy yleisesti vakavia vammoja; niiden luonne ja vakavuus vaihtelevat pudotuskorkeuden mukaan sekä sen mukaan millaisella tavalla henkilö putoaa ja millaisee alustalle hän laskeutuu ja henkilön fyysisestä kunnosta riippuen. Riihimäellä tapahtuneessa kymmenmetrisessä putoamistapauksessa vammat ovat lähes poikkeuksetta vakavia tai jopa hengenvaarallisia.

Yksi yleisimmistä vammoista korkealta putoamisten seurauksena on luidemme murtumineni erityisesti alaraajoissa sekä lantion ja selkärangan alueella. Sisäelinvauriot ovat myös tavallisia tapaturmasssa tapahduvan äkillisen pysähdyksen aiheuttaessa sisäelintemme liikehdinnän ja mahdolliset repeämät. Iskuja päähän voi seurata aivovammat jotka useasti ovat yksi kuolinsyy korkealta putoamistapaturmisssa.

Traumatologit ovat todenneet 10 metrin pudotuksesta aiheutuvan niin voimakasta energiaa kehoon kohdistuvan että useimmat ihmiset kärsivät monien erilaisten elinjärjestelmien vaurioista.Tällaisten potilaidem hoidossa tarvitaan moniammatillista lähestymistapaa,johon kuuluvat traumatologit ,neurokirurgit ,ortopedian erikoislääkaärit ja tehohoitoyksikön ammttilaiset.Toipuminenvakavista putoamis vammoista voi viedä kuukausia tai jopa vuosia ja osalla potilaistajää pysyviä toiminnallisen rajoitteita.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button